Sweetness
THE SWEETNESS
Welcome. It's pink and black. So ? Haha. This are the your path; Dashboard | +Follow
pengalaman yang sangat bermakna buatku
helo heloo . gong xi fa cai . hahaha . jgn kate aku gila ek . atas bagi salam . tetibe aku cakap gong xi fa cai pulak ;p almaklum lah , raya cina kan bakal tiba . kate kite nih satu malaysia . so , di kesempatan ini lah aku nak wish . terutama nye utk orang2 cine . haa kann .

okay kawan2 semua . kite nih manusia biasa . makin hari , umur makin meningkat . err . penipuan berlaku disitu . bukan makin hari okay . tapi , makin tahun . . hahaha . so , makin hari , kite akan mendapat ilmu dan pengajaran . tak kesah le ilmu ke pengalaman ke atau pengajaran yg baru ataupun yg sama kan , tp kite belajar dari semua tuh jugak lah . dan ianya mendidik kite utk menjadi lebih matang dan boleh berfikiran jauh . betol tak ? haha . paham ke ape yg cube aku sampai kan nih ? kalau tak paham , cuba lah paham2 kan . kalau tetap tak paham , silaalah pergi berjumpa doctor pakar jiwa ;p

since aku masuk kolej baru yg moden yg cantik yg sgt terrrrbaek nih -,- *auta . aku dpt mcm2 pengajaran , pengalaman mahupun ilmu kat tempat baru nih . seriously , kolej nih mmg bangunan nye semua baru2 belaka . selesa gila lah kann . tp kemudahan transport awam jek lah yg problem . susah le kalau nak outing ke ape bagai ke jadah nye kann . haa . then , kat koperasi dgn tak ade jual topap nye , dgn mesin atm tak ade nye . and then , kat dlm kolej nih jugak , waktu jualbeli nye agak terhad . means cafe2 kat sini tak fulltime die bukak . tutup pon awal . pehhh . boleh gilaa kalau mcm nih . kot kelaparan tak memasal , mane nak cari makan pulak kann . haishh -,-

first day sampai ke kolej :
perasaan aku mula nye mase sampai2 jek kat kolej tuhh agak down . sbb tempat nye agak solok . bukan agak dah , mmg solok gila -,- hutan belantara sungguh tempat kolej aku nih taww . then , pergi register . pehhh . nak register nye pon byk pulak kesah nye -,- siap ade checkpoint pulakk . satu bilik utk satu checkpoint . mase aku register tuhh lebih kurang ade 6 ke 7 checkpoint . so , 6 ke 7 bilik lah aku pergi -,- penatt !

lepas register , pergi hostel . register hostel pulak . nasib baik lah tak ramai orang . fuhh . tp nak tau tak , sepatut nye orang yg register dulu , dpt le bilik tingkat bawah . tp aku register wal , dpt bilik tingkat atas sekali , tingkat TIGA . mampusss -,- sakit betol hati aku . rase nak jerit jek kat telinga warden tuhh . pfffft . after dah register hostel , dah angkat brg bawak naik bilik . aku keluar . konon nak ke pekan beli mangga and bantal peluk . sbb bantal busuk aku dr rumah tampin lupe nak bawak . ceitt -,- and utk pengetahuan semua dan utk diri aku jugak , pekan paling dekat dgn kampus aku tuh , Pekan Duyung . aku fikir mungkin pekan die lebih kurang ade le kedai best2 sikit . sekali kau , omangai . bapak tension gila tgk pekan die weyhh -,- NOTHING ! kau paham tak ape maksud 'nothing' nye tuh ? tak ade ape2 . yes , seriously mmg pekan nih tak ade ape2 yg best . pekan tak pekan lah kan . solok gila . kedai ubat , kedai runcit lame2 . tak nampak langsung kfc ke mcD ke pizza ke ape . brr . boleh mati aku mcm nih . so , jawapan nye kalau aku nak outing dgn roommate baru aku tuh nnt kena straight pergi bandar melaka lah jawab nye -,- tp masalah transport lah pulakk . hadoyy . oleh sbb aku agak down gila dgn situation nih , aku balik ke kampus semula dgn hati yg parah punah hampa . then makan jap kat cafe . abah suruh . after that , abah and mama balik . tinggal lah aku kat kolej yg agak dlm ke hutan nih >,< pukul 5 ptg bermula lah orentasi sampai ke malam .

minggu orentasi :
kau percaya aku bangun pukul 4 pagi ? ? silalah percaya . sbb aku dah biasa *tangan ke bahu , mata ke atas . serious ngantok dohh . dah lah tidur pukul 1 lebih pagi . bangun pukul 4 pagi . bape saat jek pulak aku tidur . *saat kerr ? puii . penat penat -,- mcm2 aktiviti ade taww utk orentasi nih . yg tak tahan nye , asyik2 denda . kejap kang dah kena denda . kejap kang denda . naik muak aku -,- terkadang tuh aku rase , aku sendirik nak denda senior2 yg jage kitorang tuhh . hoho ;p sepanjang minggu orentasi tuh , kitorang dgr ceramah , maen game telur , pijak belon , sesi mengenali diri kawan2 baru , blablabla . . and sometime aku rase mcm aku masuk kem askar lah pulakk . sbb nye diorang push kitorang semua gila kaw2 punyerr . siakk betol -,-

- suruh budak2 jalan laju sikit -
- kena maki / kena marah -
- diberi masa 5 minit utk makan -
- guling atas jalan -
- cium jalan -
- bumping -
- half-stand -
- lompat katak -
- sit up -
*and byk lagi denda yg dikenakan

and last day orentasi , siang tuh ade ceramah lah ape bagai . malam tuh kitorang maen satu game . kitorang ade 6 atau 7 group . satu group ade 15 atau 16 atau 18 dan 25 orang budak . . tiap2 group diberikan satu sampul . dlm sampul tuhh ade potongan gambar . dan kitorang dikehendaki utk susunkan potongan2 gambar tuhh . that means mcm main puzzles lahh . haa . tp rules die , mulut kitorang tak dibenarkan mengeluarkan suara . tak boleh cakap sepatah perkataan pon . nak cakap "aaaa" pon tak boleh . so , that time mmg senyap gila lahh . pehh . memaseng sume khusyuk and focus sambungkan nye . 

then , selepas 15 minit . . senior kate gabungkan gambar2 dari semua group . so , kitorang semua sekali gabungkan gambar2 di satu tempat . then , yg sesetengah dari budak perempuan nye sambung menyusunkan gambar sampai siap . yg lelaki berdiri jek kelilingi perempuan .

then , lelame senior mcm api2 kan kitorang . diorang bangkang lah konon nye (padahal diorang nak uji kitorang . tp kitorang tak syak ape2 lagi time tuhh . ade separuh budak blurr nape senior mcm berubah . marah2 , bangkang kitorang) makin lame , makin parah . senior2 bengang gila konon nye , siap tutup semua lampu satu bangunan tuhh , senior jerit2 , tengking2 kitorang , and siap hidupkan mancis api and baling kat kitorang . ade budak yg terkena . kesian seyhh ;/ *aku dah start nangis . serious , aku nangis gila dahh . lelaki semua pegang tangan kawan sebelah kuat2 and pertahankan perempuan yg tgh susun2 kan kesemua puzzles tuhh . senior pulak terus api2 kan kitorang , pengaruhkan kitorang .

senior : korang tak sedar ke kawan korang hilang? . . . 
**budak lelaki teruskan pertahankan kubu**
senior : korang asyik dgn puzzles korang je . kawan korang yg hilang tuh , ade korang nak kesah? nak ikhtiar pergi cari ke ape ke . . . **budak lelaki terus dan terus pertahankan kubu mereka even dah ade beberape senior berjaya masuk and try hancurkan puzzles tuhh** 
senior : sanggup kan korang biar kawan korang hilang entah ke mane . mcm nih ke kawan ?
ketua senior : korang nih dah lebih lahh . pentingkan diri sendirik . korang naik lemak tahu tak . lemakk .
 **and blablabla . antara ramai2 senior tuhh , just sorang jek yg backup kitorang name die Zaid**
senior Zaid : korang teruskan perjuangan korang . biarkan ape yg orang nak kate kat korang . teruskan . buat . . lantak diorang . .
ketua senior : sudah .  kau blarr , Zaid . . kau jgn nak backup sgt budak2 nih . dah byk sgt peluang aku bg . aku tak boleh tahan dah tgk perangai diorang nih . naik lemakk . malam nih mmg habis aku keje kan diorang . . . 
senior Zaid : tolonglah bg chance lagi sekali kat diorang . even diorang tak dpt buat sampai habis . diorang dah try the best . diorang buat yg sehabis baik utk kau . ape lagi kau tak puas hati kat diorang . tolonglah bagi diorang peluang. . *Zaid nangis .
and ade lagi lah dialogt2 yg senior2 tuh cakap . blablala .

then , salah sorang mamat nih yg merupakan penghulu utk batch kitorang tarik semua lelaki utk dibahagikan kepada dua group . die gune isyarat kertas . tulis ape2 jek kat kertas tuh . then , bg kat lelaki2 tuh bace and diorang akan paham ape yg mamat sorang tuh cube explain kan . . . sudah nye puzzles tuh tadi dah hancur semua nye . budak2 perempuan tuh sume berkumpul sambil pegang erat tangan kawan masing2 and pergi same2 cari kawan2 diorang yg hilang tah kemane konon nye tuhh . same jugak lah dgn budak2 lelaki tadi tuhh . diorang semua sekali same2 pergi cari . . . cuma , ade lah sorang perempuan nih sanggup kutip and mencari-cari tiap2 potongan gambar dan simpan dlm baju *serious aku time tuhh mmg terharu gila and nangis gila2 babi . siap perempuan tuh merayu-rayu mintak potongan puzzles pada tangan 3 ke 4 org senior . ya Allah , gila sedih dohh . makin bengkak le mate aku ha . air mate aku nih tak reti2 nak berhenti . nak meleleh jekk . pffft

lame sikit lepas tuh , kitorang semua dah jumpe semula dah kesemua kawan2 yg hilang . diorang kumpul and buat satu bulatan besar sambil pegang erat tangan kawan sebelah tak kire laki ke perempuan . then diorang nak try buat semula puzzles tuh tp tak kesampaian . . . .
permainan dileraikan . lampu pon di bukak kan .


so ,
bukak jek lampu . tgk mate memaseng semua bengkak . serious semua nanges weyhh . anak jantan sejati badan tegap pon nanges teresak-resak . apatah lagi budak perempuan kann . mmg dgr jelas le rengek2 kitorang nih taww . . haha . then , senior pon pujuk "okay dah . jgn nagis2 . jgn serious . senyumlah . jom kite enjoy nakk" . . . kitorang semua still diam and muke agak ketat . yelah kann , nangis . . then , lame2 sikit . senior tanye ape yg kitorang dpt dr game nih . . . .

paklong : selama aku idup , aku tak pena nanges seteruk nih . aku sayang kawan2 aku .
roy : korang dah nampak tadi kan ? ;( tolonglah . kite kat sini , dah mcm satu keluarga . aku pon nages jugak . aku sayang kawan2 aku . aku nak berkawan , dgn semua orang aku kawan . aku tak pilih . . . and blablabla

memaseng muhasabah kan diri . then lame lepas tuh . senior kate nak enjoy , die pasang movie Ombak Rindu . pehh . budak2 semua suke jek . hahaha . tutup lampu , and tgk screen besar tuhh . siap baring bagai . ade yg batai tido . ngantok gila dohh . tgk jam dah pukul 3 pagi . pehhh . tgk punya tgk . . tetibe lampu terbukak and senior stop kan movie tuhh . senior kate kitorang ade hutang dgn die . pehh ayat die . bikin panas siakk . grrr . die suruh keluar dari dewan , turun and beratur depan dewan . kitorang pon ikot jek lah arahan . beratur lah , kena bumping , kena cium jalan .

punye lah lame gila kena cium jalan . siakk betol . then , senior kate tutup mate . tutup mate sambil cium lagi jalan tuhh . . .  tiba-tiba , senior fire kitorang dgn pili air bomba . cube kau bayangkan betapa sejuk nye . gigil sial . arghhhh . dgn angin , then cuaca lagi , pulak tuhh kolej kitorang kan dlm hutan . so mlm2 tgh mlm mesti lah sejuk gila . then , kena fire pulak dgn pili air bomba yg gila kuat paras nye tuhh . pehh . dah tuhh , tak kasi kitorang gerak pulak tuhh . kena stay tutup mate sambil cium jalan . siak jekk .

okay , itulah kisah aku selama seminggu dlm minggu orentasi . best plus seronok . tp cara diorang tuh tak patut . diorang denda tuh kawa2 gila . ish ishh . mmg tak patut .
and minggu kedua aku dlm kolej nih , bermula lah kuliah . so far so good . aku agak busy jugak lah . sbb aku join nasyid lah ape bagai . ini baik utk diri aku jugak kan . biar aku aktif sikit . hahaha .

notes :
#sepanjang seminggu hari orentasi tuh , benda yg berat2 , aku dikuarantin kan ats sbb kaki aku yg bukan sepenuh nye sehat .


and seriously . aku dpt sedikit sebyk pengalaman dr ape yg aku lalui seminggu dua tiga minggu kat sini . nak nagis air mata darah pon tak gune . ade pahit nye , ade manis nye . hopefully aku dpt tempuhi segala dugaan , cabaran atau ape sekalipun dgn penuh kesabaran . aminn .

sekian , terima kasih . .

Posted at 10:16 PM | 3 comments

|
queen master

Facebook | Twitter
Hai I'm NorSyafika Dania .
Eyka dania for short .
welcome to my diary , a part of mysoul story .
thanks for coming .

visit here !

Credits

Penat-lelah by : Speaking Bunny
Basecode by : Alia L.Joe's
Tutorial : Jaja
re-edit : boo

- END -