Sweetness
THE SWEETNESS
Welcome. It's pink and black. So ? Haha. This are the your path; Dashboard | +Follow
angka 7 , bulan 7 , segalanya 7
hye , assalamualaikum wbt dan salam 1 Malaysia . berdirinya saya disini sebagai seorang ...... tetttttt . eh eh . berlagaknya lah . haha . amacam ?? ada gaya PM tak ?? *kening-kening . PM pon tak tahu ?? PM tuh Perdana Menteri lah wahai intan payung emas permata . . haaa . ada gaya tak aku nih jadi PM ?? jawab cepat . jawabb ! kalau taknak jawab , aku tacing 10 tahunn . wkakaka . awok awok semua sihat ?? kalau raso tak sihat tuhh . elok le awok pergi check ke doctor sekarang . kalau raso macam nak jumpe doctor cinta . elok lah datang berjumpa dengan doctor eykadania . she's the best doctor lah youu . haa . tak percaya , sila lah pergi jumpa . kahkah . k dah dah . melalut lebih pulakk . tak macho betol ;D

July is Seven . . Seven is 7 . . 7 in malay is Tujuh . . Tujuh adalah sejenis nombor/angka dan juga bulan dalam tiap-tiap tahun . .

kenapa dengan 7 tuh . ?? haaaa . meh sini aku nak cerita . lai lai ;D pernah kah korang terfikir betapa besarnya pengaruh angka 7 . . ceceh . pengaruh . kemain ayat aku letak pengaruh -,- bhahaha . k k  dah . be serious semula k . ehem . tak ramai yang tahu bahawa angka 7 nih sebenar kuat dia punya aura . eh tah lahh . aku pon tak tahu lah macam mana nak cakap kan , nak explain kan . tapi memang agung lah angka 7 nih sebenarnya . sebab apa taww . sebab ....

langit mempunyai 7 lapisan 

bumi mempunyai 7 lapisan 

7 Lautan  

7 Syurga Al-Firdausi 

7 Neraka Jahanam 

mempunyai 7 ayat dalam surah Al-Fatihah 

7 Warna pelangi 

7 Bintang 

7 kali Tawaf , Sa'ie , Melontar Batu 

7 Hari dalam Seminggu

7 rahsia disebalik 7 Hari
(i) Ahad
Allah menjadikan Islam , 
Allah menjadikan bintang-bintang , 
Allah menjadikan Api Neraka , 
Allah menjadikan bumi yang tujuh , 
Allah menjadikan lautan yang tujuh , 
Allah menjadikan anggota manusia yang tujuh , 
Allah menjadikan hari yang tujuh .
(ii) Isnin
Nabi Idris dinaikkan ke langit oleh Allah SWT , 
Nabi Musa mengunjungi ke Bumi Tursina ,
bukti ke-Esaan Allah SWT diturunkan , 
Nabi Muhammad SAW dilahirkan ,
wahyu pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW , 
Rasullullah wafat .
(iii) Selasa
Nabi Yahya dan Nabi Zakaria dibunuh , 
tulang-tulang dihir firaun ditewaskan , 
Asiah isteri Firaun dibunuh , 
lembu kaum Bani Israel dibunuh , 
Habil dibunuh oleh Qabil .
(iv) Rabu 
Qarun hancur bianasa , 
Firaun dan tenteranya hancur binasa , 
Raja Namrud ditewaskan oleh nyamuk ,
umat Nabi Salleh dihancurkan teriakkan kera Malaikat Jibril , 
Syadad Bin Ad musnah , 
umat Nabi Hud dihancurkan oleh Allah dengan taufan . 
(v) Khamis
Nabi Ibrahim memasuki kerajaan Mesir , 
saudara mara Nabi Yusuf menemuinya , 
Bunyamin mengunjungi Nabi Yusuf di Mesir , 
Nabi Yaakop bertemu anaknya Nabi Yusuf di Mesir , 
Nabi Musa memasuki Mesir , 
Nabi Muhammad SAW memasuki Makkah .
(vi) Jumaat
Nabi Adam dan Hawa berkahwin , 
Nabi Yusuf dan Zulaikha berkahwin , 
Nabi Yusuf berkahwin dengan Siti Safurah (anak Nabi Syuaib) , 
Nabi Sulaiman dan Siti Balqis berkahwin , 
Rasullullah berkahwin dengan Khadijah dan Siti Aisyah ,
Ali Bin Abu Talib dan Fatimah berkahwin 
(vii) Sabtu
Nabi Noh diperolok oleh kaumnya ,
Nabi Salleh dan Nabi Yusuf ditipu oleh umatnya , 
Nabi Musa ditindas oleh firaun ,
Nabi Isa diperdaya oleh kaum Yahudi ,
Nabi Muhammad SAW menjadi pengerusi di persidangan Darul Nadwah .

7 Negeri terbesar 
Hindustan , 
Hijaz , 
Bashrah/Badiyah/Kufah , 
Iraq/Syam/Khurasan hingga ke Balakh , 
Roma/Amenia , 
Ya'juj/Ma'juj , 
China/Turkistan""

7 rahsia disebalik & Doa/Surah 
(i) Surah al-Kahfi
"sesiapa yang baca surah ini pada Jumaat , bersinarlah cahaya dari bawah kaki hingga ke langit . 
cahaya untuk di hari kiamat dan diampunkan segala dosanya diantara dua Jumaat"
(ii) Surah as-Sajdah
"Nabi SAW taknak tido sehinggalah dibacakan surah ini dan surah al-Mulk"
(iii) Surah Yaasin
"surah al-Baqarah adalah rangka al-Quran . diturunkan tiap ayat dengan disertakan 80 Malaikat . 
ayat Kursi diturunkan khas dibawah Arsy Allah SWT yang tersusun di dalam surah al-Baqarah .
dan Yaasin itu adalah jantung hati al-Quran"
(iv) Surah ad-Dukhan
"sesiapa yang baca surah ini pada malam hari , maka esoknya datang 
70,000 Malaikat kepada Allah SWT akan meminta keampunan baginya"
(v) Surah al-Waqiah
"sesiapa yang baca doa ini , tidak akan menjadi miskin untuk selamanya"
(vi) Surah al-Mulk
"bacalah doa ini dan ajarkanlah kepada ahli keluarga , jiran tetangg , serta kenalan . 
yang menyelamatkan dan berdebat di hari kiamat dihadapan Allah SWT akan diselamat oleh-Nya 
daripada Api Neraka . pembacanya jugak selamat daripada sisaan/azab kubur"
Nabi SAW bersabda : saya suka kalau surah ini tersemat dihati tiap insan dan umatku
(vii) Surah al-Hasyar
"sesiapa yang baca 3 ayat terakhir surah ini , Allah mewakilkan 70 Malaikat untuk 
berselawat atasnya hingga ke petang . begitu juga di waktu petang jika dia meninggal di ketika itu , 
ia dikira mati"

7 anggota sah untuk sujud
Dua Tangan ,
Dua Kaki ,
Dua Lutut ,
Satu Wajah

7 peribadatan 
Dua Tangan untuk Berdoa ,
Dua Kaki untuk Berkhidmat ,
Dua Lutu untuk Duduk ,
Satu Wajah/Muka untuk Sujud


jap jap . *lap peluh . ahhh penat . aku memang ada ciri-ciri untuk jadi cikgu lah gamaknya . tak pon ustazah ke kan kann . *buat muka poyo . ahh penat penatt . amacam tadi ?? details kan aku explain apa kena dengan angka 7 tadi tuhh ?? *kening-kening . berlagaknya lah . rasa nak tumbuk tumbuk diri sendiri . hahahaha . betapa hebatnya dengan angka 7 tuhh . ye dok ?? yes , aku admit aku copy and paste dari satu website nih . but copy on eye okayy . bukan copy then paste kat blog . oh tidak . itu tidak benar sama sekali . aku just copy on eye , then taip balik kat blog . and and and not at all aku copy okayy . ade separuhnya aku memang dah tahu ape kelebihan dan kekuatan dengan angka 7 . . aku dah tahu dari kecik . ustazah ke uztaz tah yang menceritakan kat aku and budak kelas time sekolah rendah dulu . and mama pon ade cerita jugak benda yang sama . aku rasa korang pon memang dah tahu kan ade 7 hari seminggu , 7 lapisan pelangi , 7 lapisan langit , 7 rahsia hari . . and i think itu benda basic and benda yang mudah kot yang kita tahu . pada yang tak tahu tuhh , jangan segan jangan silu kalau tak tahu . so sekarang anda dah dapat ilmu baru . awesome ! ;D 

and and and , korang nak tahu kenapa aku excited nak tunggu bulan 7 ?? sebab bulan 7 adalah bulan yang bagi aku sangat-sangat lah bermakna selain bulan 1 , bulan 2 , bulan 5 and bulan 6 . . apa yang bermakna sangat tuhh ?? ehehe . firsly 1 haribulan 7 birthday mama . then 21 haribulan birthday aku . untuk tahun 2012 , birthday aku sama dengan hari pertama orang islam berpuasa . rasa bangga lah jugak kann . hahaha . k jangan lupa wish birthday aku k . yang penting hadiah birthday aku  . ingat tuhh . hadiah k ! sekali lagi , jangan lupa bagi hadiah birthday aku ;P hahahaha . 

and and , korang nak tau lagi tak ?? zodiac untuk bulan 7 adalah Cancer . antara banyak-banyak zodiac , zodiaz Cancer lah yang paling awesome. ! kekuatan untuk bersabar yang sangat tinggi , tak banyak cakap , love to do something weird but it's nice , cara menunjukkan kasih sayang yang berlainan dari orang lain , mengutamakan orang tersayang dan orang tercinta , pencinta yang tersangat lah nice . and macam-macam lagi lah kann . penat pulak aku nak cerita semuanya lah heh -,- kalau nak tahu lebih details about zodiac , boleh search kat tenet . tak pon korang boleh tengok kat twitter aku , aku selalu retweet kat twitter aku about Cancer zodiac . haa . tapi kat tenet kalau korang search semua benda ade . zodiac lain pon ade . so , pada yang single tuhh kalau nak cari pasangan . korang chreck zodiac and combined kan lah . ahahahaa . pada si teruna yang single mingle handsome macho kacak lagi bergaya tuhh , kot tengah nak cari awekss yang ber-zodiac Cancer tuhhh . baiklah awak pergi ngorat si eykadania tuhh . haa . die tengah single sekarang . she's nice bebeh even die tak berapa nak cantikk . ngehngeh . die akan buat hari-hari awak penuh dengan gelak tawa . trust me k . wkakakaka . 

3

2


. . .

because now is first on July , i want to wish for my beloved Mama . . .


HAPPY BIRTHDAY , MAMA !
Narimah Binti Hj Mohd Zahid
semoga mama panjang umur , dimurahkan rezeki ,
kekal kan kecantikan semulajadi mama tuhh , 
semoga mama selamat dunia akhirat ,
thanks mama susah payah selama 20 tahun untuk menjaga dan mendidik along .
kasih sayang mama amatlah suci murni dan sangatlah terasa kasihmu dihati ini . 
maafkan atas segala silap salah ketelanjuran kata dan perbuatan along .
maafkan jika along banyak mengguriskan hati mama .
sesungguhnya along tak berniat .
yang salah itu dari datangnya dari diri along sendiri , yang baik itu datangnya dari Allah SWT
semoga Allah berikan nur cahaya dan pertunjuk kepada kita sekeluarga .
along sayangkan mama , along sayangkan abah .
along bersyukur kerna along masih lagi mempunyai abah mama didepan mata .
sedangkan anak lain ada yang tak berpunya ayah mahupun ibu mahupun keduanya .
seperti kata anak orang lain juga , "ibu ratu hati ku"
but for me , mama adalah segala-galanya .
mama lah jantung , mama lah nyawa , mama lah hati , mama lah fikiran along .
tanpa mama , tak terkata ape akan jadi pada along .
thanks didik along selama ini .
paling along ingat the moment when mama suruh belajar sembahyang .
memang agak annoying bagi along sampaikan sanggup dah bangnn tido tengok jam ,
buat buat tido balik . konon nak bangun tengah hari .
but after that , along dah tahu cara solat and ianya wajib . 
thanks pukul along cubit along marah along untuk jadi orang yang berguna .
thanks mama abah banyak susah payah demi along nak ke kolej .
along tak niat nak menyusahkan mama abah .
and along harap jugak supaya adik tak jadi macam along . biar die jauh lagi hebat dari along .
along sayang adik . taknak die gagal dalam hidup even die nakal .
and senakal-nakal along , 
along ingat dan set dalam otak tak akan buat jahat yang sememangnya tahu itu dosa . 
tapi kita hanya manusia biasa ,
kadangkala tak sedar yang apa kita buat tak semestinya ia dosa atau tidak .
maafkan along , maafkan hamba-Mu ya Allah .
mama , may Allah bless you . happy always k 

ya Allah ,
kau selamatkan kedua ibu bapa ku .
kau berikanlah pertunjuk kepada mereka ,
kau murahkanlah rezeki mereka ,
kau panjangkanlah umur mereka ,
kau buka kan lah pintu hati mereka ,
kau rahmatilah mereka ,
sesungguhnya hanya mereka sumber inspirasi dan semangat diriku .

i love you :')

mama & abah
Narimah Binti Hj Mohd Zahid & Hamdan Bin Hj Ismail


yang ikhlas dari anak mu ,
eykaDania

Posted at 11:25 PM | 0 comments

|
queen master

Facebook | Twitter
Hai I'm NorSyafika Dania .
Eyka dania for short .
welcome to my diary , a part of mysoul story .
thanks for coming .

visit here !

Credits

Penat-lelah by : Speaking Bunny
Basecode by : Alia L.Joe's
Tutorial : Jaja
re-edit : boo

- END -